Cupa Mondială Qatar 2022 aduce tehnologie și mai multe schimbări în meciuri, scopul fiind de a ține cont de riscuri de accidentare sau de boală.
FIFA a decis ca la CM 2022 să fie utilizat sistemul SAOT, tehnologie semi-automatizată a ofsaidului.
Astfel se permite stabilirea poziţiei jucătorilor şi a balonului, scopul fiind de a detecta cât mai corect ofsaidul.
Sistemul va utiliza 12 camere plasate sub acoperişurile stadioanelor şi va controla 29 de puncte de date, de 50 de ori pe secundă.
Un captator plasat în centrul balonului va trimite date de 500 ori pe secundă și va determina momentul cel mai precis în care este jucat şi pe care ochiul uman nu-l poate percepe.
Cu ajutorul inteligenţei artificiale o alertă va fi transmisă arbitrilor video de fiecare dată când balonul este primit de un atacant care se afla în poziţie de ofsaid în momentul pasei, şi va informa arbitrul principal, căruia îi va reveni decizia finală.
În privinţa numărului de jucători, FIFA a modificat lista de 23 de jucători. Obiectivul este de a integra riscurile de infectare şi carantină.
La Cupa Mondială din Qatar dacă e egalitate de puncte între două sau mai multe echipe la finalul meciurilor din faza grupelor, criteriile de departajare pentru optimile de finală vor fi, în ordine, golaverajul, apoi numărul de goluri marcate, rezultatele directe şi în final clasamentul fair play, calculat pe baza cartonaşelor galbene şi roşii primite de echipe în faza grupelor.
Dacă echipele nu se pot departaja după atâtea criterii se recurge la tragerea la sorţi. Un jucător va fi suspendat în cazul cumulului a două cartonaşe galbene, dar avertismentele vor fi şterse după sferturile de finală.